Tóth Lőrinc  
(1814-1903)  

jogtudós, író, költő  

 

Tóth Lőrinc 1814-ben született Komáromban. Tanulmányait az ottani református gimnáziumban kezdte, majd Pozsonyban és a pesti egyetemen folytatta. Élete során párhuzamosan végzett jogi, irodalmi és közéleti tevékenységet.

1835-től a Pesti Magyar Drámaíró Egyesület tagja volt. Írt verseket és sorra jelentek meg drámái, melyekkel több akadémiai díjat is nyert. Így például az 1839-ben írt Hunyadi László (egyes források szerint 1841-ben írt Két László) című munkáját 100 arannyal jutalmazták. Ebből a drámából írta később Egressy Béni a Hunyadi László című Erkel-opera szövegkönyvét.

Tóth Lőrinc rendszeresen írt álnéven színikritikákat, melyekben éles hangon bírálta a színészi játékot, dramaturgiát és minden olyasmit, amiről úgy gondolta, hogy változnia, fejlődnie kell ahhoz, hogy a magyar színjátszás igazi élményt nyújthasson.

Közéletünkben sok helyen felbukkant a neve: tagja volt a Magyar Tudós Társaságnak és a Kisfaludy Társaság jegyzőjeként is tevékenykedett.

25 évesen barátjával, a magyar-örmény Gorove Istvánnal körbeutazta Európa nyugati felét. Élményeit, tapasztalatait Úti Tárca című 1844-ben megjelent művében adta közre.

A szabadságharc előtti időkben több országgyűlésen vállalta a távollévő főrendek képviseletét. A Pesti Hírlap és a Jelenkor tudósítójaként is tevékenykedett. 1848-ban a Honvédelmi Bizottmány jegyzője volt.

A világosi fegyverletétel után őt is halálra ítélték, mint sok más hazafit, de a szerencsésebbek közé tartozott: kegyelmet kapott. Addigi jogi pályafutását azonban derékba törte az ítélet.

A Magyar Tudományos Akadémia pénztárosaként dolgozott, majd lassan újra visszatért a politikai életbe: 1865-től országgyűlési képviselő lett, két évvel később pedig az Igazságügyminisztériumban tevékenykedett. Nyugállományba vonulása előtt még bíróként is kamatoztatta élettapasztalatát és jogi ismereteit.

Felsorolni is nehéz, hogy hány szervezetnek volt követe, titkára, képviselője, tagja. Tevékeny életet élt, és mindig kiállt az emberi jogok mellett.

www.filharmonia.com

© 2002–2012 filharmonia.com