Dobsa Lajos  
(1824-1902)  

drámaíró, publicista, színész  

 

1824-ben született Makón, Csanád megyében nemesi birtokos család sarjaként. Tanulmányait Debrecenben végezte. 1844-ben ügyvédi vizsgát tett, de az irodalom és színház iránti rajongása eltérítette a pályától. 1846-ig több vidéki társulatnál – többek közt Győrött, Debrecenben, Kolozsvárott – is fellépett. A pesti Nemzeti Színházban is vendégszerepelt, de nem szerződtették le.

Ismeretei bővítése céljából 1846-ban Nyugat-Európába utazott. Az 1848-as forradalom Párizsban érte. Élményeit és a forradalom eseményeit Az 1848 évi franczia forradalom című művében írta meg. Hazatérését követően a magyar szabadságharcban kormánybiztosi posztot töltött be. A politikai szerepvállalás mellett az irodalomra is időt fordított. Első színdarabját Március 15-e címmel 1848 decemberében mutatta be a Nemzeti Színház. A forradalom leverése után 1850-ben elfogták és 6 hónapi börtönre ítélték.

A szabadulását követő években többször volt képviselő. Amellett számtalan politikai és irodalmi cikket írt, verseket, novellákat alkotott.A korszak egyik legsikeresebb drámaírójaként tartották számon. 5 felvonásos tragédiája, az I. István király szolgált alapul Erkel Ferenc és Erkel Gyula István király című operájának librettójához.

Dobsa Lajos méltán nyert többször is díjat az Akadémiától részletesen, nagy műgonddal kidolgozott darabjaiért. Az 1860-as évek elejétől a Kisfaludy Társaság tagja lett.

Az 1870-es évek közepéig Pesten élt, majd feleségével Bihar megyei birtokára, Kosgyánba költözött, ahol 1902-ben hunyt el.

www.filharmonia.com

© 2002–2012 filharmonia.com