Bartók Vonósnégyes

Bartók Vonósnégyes

A zenekar tagjai:


Komlós Péter - 1. hegedű /Antonius Stradivarius 1731/
Hargitai Géza - 2. hegedű /Giovanni Battista Guadagnini 1779/
Németh Géza - brácsa /Giovanni Grancino 1712/
Mező László - cselló /Domenicus Montagnana 1730/

 

A zenekar története:


A Bartók Vonósnégyes, melyet a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékei 1957-ben alapítottak, első sikereit 1964-ben aratta. A kiváló művészek akkor nyerték meg a Liege-ben rendezett zenei fesztivál első díját. Azóta az együttest a világ vezető vonósnégyesei között tartják számon.

 

A Bartók Vonósnégyes különböző nemzetközi fesztiválokon vett részt, többek között Adelaide-ben, Asconában, Aix-en-Provance-ban, Dubrovnikban, Edinborough-ban, Helsinkiben, Luzernben, Mentonban, Prágában, Schwetzingenben, Spoletóban és Velencében. Felléptek a Bécsi Fesztiválon, valamint több jelentős rendezvényen is, mint például a világhírű operaház megnyitóján Sydney-ben és 1970-ben New Yorkban az ENSZ Emberi Jogok Világnapján rendezett koncertjén. Az együttest 1986-ban Bartók-díjjal tüntették ki.

 

Eddig megjelent hangfelvételeik közül hat Bartók-vonósnégyes megkapta az Európai Kritikusok Nagydíját. További lemezeiken Beethoven és Brahms összes vonósnégyesét, utóbbi kvintettjeit és szextettjeit is, valamint Haydn, Schubert és Dvořak műveit játsszák.

www.filharmonia.com

© 2002–2012 filharmonia.com