Banchieri Énekegyüttes

Banchieri Énekegyüttes


Az együttes tagjai

Földesi Ildikó - szoprán
Major Olga - mezzoszoprán
Leányvári László - kontratenor
Szilágyi Szilárd - tenor
Szabó Soma - bariton
Nagy Gábor - basszus

Az együttes története

A Banchieri Énekegyüttes 1988-ban történt megalakulása óta a régi és kortárs "a capella" zene egyik legfiatalabb és legtehetségesebb előadóiként vált ismertté Magyarországon, Európában és Japánban.

A "Kodály Zoltán zenepedagógiai módszer" világszínvonalú oktatásáról híres nyíregyházi Kodály Iskolában kezdték zenei tanulmányaikat, ahol a Szabó Dénes - Kossuth-díjas karnagy - vezette Cantemus Gyermekkórusban énekeltek.

Pályájuk során a társas éneklés legnevesebb előadóiként számon tartott angol King's Singers (Jeremy Jackman, Alastair Thompson, Grayston Ives) és Tallis Scholars (Sally Dunkley, Francis Steele), valamint Capella Pratensis (Rebecca Stewart) együttesek énekeseivel tartottak mesterkurzusokat Bécsben, Londonban, Budapesten, Szombathelyen és Nyíregyházán.

Európa legrangosabb nemzetközi versenyein és fesztiváljain nyertek díjakat és arattak elismerést. Japánban a Kodály-módszer egyik legeredetibb képviselőiként rendszeresen adnak koncerteket és tartanak mesterkurzusokat.

Magyar és japán kortárs zeneszerzők rendszeresen írnak műveket az együttes számára. Eddig megjelent hat CD lemezükön és koncertjeiken a reneszánsz zenétől, a kortárs komoly és könnyed művekig repertoárjuk széles skáláját mutatják be.

A Banchieri Énekegyüttes megalakulásától kezdve tudatosan vállalja Kodály Zoltán szellemi örökségét és zenepedagógiájának népszerűsítését. Munkájukkal szeretnék elérni, hogy a társas éneklésnek ezt a formáját mindenki számára élvezhetővé és népszerűvé tegyék. Ezért választották ars poeticául névadójuk, Adriano Banchieri gondolatát:

"A komoly, drámai művek mellett az embernek szüksége van vidámságra, könnyű szórakozást nyújtó darabokra is. Csináld jól az egyiket és élvezd a másikat."


E-mail: mailto:mail@banchieri.hu
Web: http://www.banchieri.hu

Két részlet a Szilágyi Szilárddal készült interjúból (MPEG Audio Layer-2).
1. interjú - hang 5 MB 2. interjú - hang 2 MB

www.filharmonia.com

© 2002–2012 filharmonia.com